top of page
  • yanchovenjinering

Мога ли сам да направя ремонт на къща?

Нека позная!



Очаква ви ремонт на къща и като един истински майстор Тричко искате да поемете голяма част от работата сам? Това е често срещан сценарий, който за жалост има своите негативи. Може би, не се замисляте, защото имате опит, умения или пък сте професионален строител и майстор в своята професия. Но давате ли си сметка колко “time consuming” или иначе казано - колко време ще ви отнеме да направите ремонт на къща сма? Вместо да излезете със семейство и приятели ще трябва да стоите вкъщи и дори домът ви ще се превърне в работно място. На кому е нужно?


Никой не подлага под съмнение вашите умения и възможности, но сигурно имате приятели, на които да се обадите за бира и определено имате контакти на други майстори, които ще поемат тази нелека ремонта на къща вместо вас. Помислте в перспектива. Често обущарят ходи бос, казват хората, защото занемаряваме това, което ни е подръка вкъщи. Оптимизацията на времето определено не е константна, а понякога се появяват странични обстоятелства и перипетии, които реално могат да ви отнемат от времето за ремонт на вашата къща.


Краткият отговор на основния въпрос е, че можете да предприемете сами ремонтни дейности по къщата, но нека преместим фокуса върху рентабилността и оптимизирането на времето и средствата. Колкото и неприоритетно да го приемате изясняването на този въпрос - най-вероятно ще усетите негативите от неправилно планираното време.



Кога да започнете ремонт на къща сами?

Има случаи, в които пре спокойно можете да започнете работа по ремонтните дейности сами. Такива изключения са, ако не бързате да финализирате целия процес и ако сте вие самият майстор с опит, инструменти и умения. Също така, трябва да се подчертае, че при наличие на свободно време след работа и бригада от колеги-приятели ремонтът на къща може да се превърне в една приятна забава.



Не на последно място трябва да обърнете сериозно внимание на комплексността на проекта и крайните срокове. Ако вашето семейство настоява да се започне и завърши ремонта на къщата, то е хубаво да се съобразите взаимно и да изготвите план за действие. Например, можете да разделите ремонтът на няколко основни малки проекти и приоритетно да определите кой е с по-голяма важност и наложителност да бъде реализиран. Ето един бърз пример:


Ако трябва да правите ремонт на баня, ремонт на покрив, ремонт на балкон и ремонт на мазе, то тези задачи трябва да бъдат подредени последователно. За целта - комуникацията между семейството и майсторите трябва да бъде на ниво, за да може крайната идея да бъде разбрана.


Организирайте времето си и ако нещо е непосилно за вас самите, дори и да сте майстор с опит - по-добре извикайте някой колега, защото определено няма нужда човек да форсира на места, където по-добре би било да делегира задача. В края на работния ден може да имате много енергия, но помислете добре върху възможността да работите с коректна фирма за ремонт на къща. Успех!


27 views0 comments
roof-768735__480.webp

Моят Блог

bottom of page